Annons
Nyheter

Skurup måste ta ansvar

Nyheter • Publicerad 24 mars 2014

Vänsterpartiet kräver att Skurup nu tar sitt ansvar och omedelbart omförhandlar avtalet med migrationsverket för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Det tidigare avtalet är numera helt verkningslöst då riksdagen har beslutat om en ny lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet och som innebär att migrationsverket kan anvisa barn till kommuner oberoende om de har avtal eller ej. Detta beslut går ej att överklaga.

Skurup kommer fram- över att få ta emot betydligt fler barn än vad vi gör i dag på grund av det tidigare bristfälliga mottagande i kommunen. Nu är jourhemsplatserna slut på det kommunalägda VoB och moderaterna tycker att vi istället ska använda oss av de riskkapitalist-ägda bolagen Attendo och Baggium (Humana) för att få tillgång till fler platser och därmed kunna fortsätta att sprida barnen över södra Sverige och slippa ta det fulla ansvaret. Ansvaret faller nu delvis på de kommuner där jourfamiljehemmen är belägna, vilket moderaterna uttryckt sig positiva till.

Annons

Vänsterpartiet säger nej till riskkapitalister i välfärden, vi anser inte att man ska profitera på barn och ungdomar som flyr undan krig och förföljelse.

Vi säger också nej till att Skurup undandrar sig ansvar och istället dumpar vårt ansvar på andra kommuner. Vi vill att Skurups kommun enligt förvaltningens förslag skapar en egen organisation som kan arbeta långsiktigt, skapa olika boendeformer i kommunen samt skapa goda förutsättningar för dessa barn och ungdomar. Vi vill att Skurup tar ansvar och har en human och solidarisk inställning till mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

 

INTERNAL INTERNAL
Anders Hansson, Ledamot Kommunstyrelsen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons