Sluta dricka vatten från Pet-flaska

Det finns mycket i denna värld vi inte vet mycket om.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010
Insändarskribenten menar att Pet-flaskor är början på jordens undergång.
Insändarskribenten menar att Pet-flaskor är början på jordens undergång.Foto: 

Vi konsumenter har börjat få en bättre inblick över att den maten vi äter kanske inte är så naturlig som det verkar när vi köper förpackningen. Fast en produkt som vi människor ständigt tar för givet och som finns i nästan varenda människas omedvetna är flaskan som är giftig och långsamt dödar dig själv.

Jag pratar om något så oerhört simpelt som vatten på flaska. Det finns många som tror att Pet-flaskan som vi har i vår hand är något som är miljövänligt, men i själva verket är det bland absolut farligaste du kan dricka ifrån. Studier har visat utifrån en dokumentär jag har sett att det finns saker i färdigproducerat dricksvatten som gör att människor kan minska sina fortplantningsmöjligheter och att lättare kan få cancer. Ändå är det ingen som reagerar.

Inte nog med att Pet-flaskan är farlig för just dig, i framtiden kan jag garantera att det inte kommer att finnas några flaskor som vi glatt och enkelt sjunger till. Istället kommer vi att se plastflaskorna som en av anledningarna till jordens undergång.

Sverige är ett gott föredöme när det kommer till återvinning, men om vi skulle vidga våra vyer och kolla till det stora landet USA ser vi var problemen är. Endast sex stater av 50 i USA har återvinning av Pet-flaskor och då kan man fråga sig vad konsumenterna i de andra 46 staterna gör när de har druckit färdigt sitt köpvatten? Inte tror jag de tänker att det är farligt för miljön att inte återvinner sina flaskor. Snarare tvärtom. Vad bekvämt det är att inte behöva tänka på vart flaskorna ska ta vägen.

Vad vill jag nu ha sagt med detta? Detta är enligt mig bara början på en väldigt djup och lång debatt om massproducerande vattenföretag som tjänar sammanlagt 800 miljarder runt hela världen på denna industri som långsamt dödar utan att vi vet om det. Till alla er som läser detta och verkligen förstå vad jag menar: tänk på framtiden, tänk på era barnbarn och sluta konsumera köpvatten och börja drick ifrån kranen.

Carl Johan Engvall
Dennis Svensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.