Nyheter

Snurringen finns kvar

Snurringen i Simrishamn finns kvar. Den rullar enligt samma sträcka som tidigare år, är dessutom utökad och trafikerar numera även Simrislund och Annedal efter flera års önskemål från kommunen och de boende.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2012

Genmäle till Insändaren: Låt Snurringen rulla igen av Anna Eklöf.

Resandet med Snurringen i Simrishamn har varit så pass stort och uppskattat att resenärer med rullstol eller rollator inte alltid har fått plats. Därför har vi skräddat om Snurringen med ett större fordon så att alla kan åka med. Grundtanken med Snurringen är dock densamma.

Snurringen har tätt mellan hållplatserna, tidtabellen är lagd för att det ska finnas tid att kliva ombord och hitta en plats innan bussen kör. Våra trevliga chaufförer hjälper kunderna att både komma ombord och av bussen, för dem som behöver det.

Linjen är uppdelad i en blå runda(norra rundan) och en röd runda (södra rundan). Båda rundorna har Stationen och Lasarettet som målpunkt, men man kan självklart sitta kvar på bussen och åka vidare.

Dessvärre har informationen till kunderna om nyheterna kring Snurringen varit dålig från början. Något vi försökt rätta till via informationsbroschyrer, personliga brev till färdtjänstberättigade och ett pressmeddelande till Ystads Allehanda, som tidningen dock, vad vi har kunnat se, valt att inte publicera.

Skånetrafiken önskar också svara på Joakim Kjellssons kommentar på insändaren.

Avtalet för Snurringen handlades upp under 2010 med trafikstart 1 oktober 2011. För att få fram samordningsvinster som i slutändan gynnar skattebetalarna samordnades upphandlingen av Snurringen med upphandlingen av andra omkringliggande regionbusslinjer som skulle få nytt avtal vid samma tidpunkt. Kollektivtrafik är en viktig samhällsfunktion och Skånetrafiken måste vid upphandlingstillfället säkerställa att trafikföretagen har kapacitet och stabilitet för den kommande trafiken. Trafikföretagen kan på olika sätt säkerställa att de kraven i upphandlingsförfarandet. BussPersson valde i den aktuella upphandlingen att inte göra det och blev därför inte kvalificerade. BussPersson har överklagat detta både till Förvaltningsrätten och Kammarrätten och i båda fallen har domstolen fastslagit att Skånetrafiken inte begått något upphandlingsrättsligt fel.

BussPersson var även tydligt medvetna om att det var problem med beställningstrafiken och avvikelserna och att vi därmed tvingades till annat upplägg. De var även kallade till möte på Simrishamns kommun tillsammans med representanter från kommunen (Benny Nilsson och Staffan Tellman), Skånetrafiken (Anna Archer och Lennart Viberg) samt Samres (Gunnel Andersson och Jessica Jahrl). Kommunfullmäktiges ledamöter var även inbjudna till att teståka Snurringen med det större fordon som idag kör där, i november 2010. Enbart ordförande dök upp.

Utöver det har jag förstått att dagens entreprenör; Veolia Transport haft löpande kontakt med BussPersson när de skapade det nya upplägget för Snurringen.

Carl Johan Engvall
Anna Carlson Archer
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.