Nyheter

Ständigt koppel gör ingen hund glad

Nyheter • Publicerad 2 februari 2007

Svar på insändaren Ta ert ansvar som hundägare (den 1 februari).

Till viss del håller jag med dig, men kunde ändå inte låta bli att känna mig så ledsen när jag läste din insändare. Att på grund av okunskap döma sin hund till ett liv i total fångenskap, ständigt i koppel, är inte rätt.

Att kunna låta sin hund få vara lös på lämpliga ställen, borde vara en självklarhet. Detta lägger givetvis ett stort ansvar på hundägarna, det är nämligen man själv som formar och lär valpen/hunden från första början. Vanlig vardagslydnad (stanna, stå stilla, hit, sitt, ligg och så vidare) måste tränas in från första början. Det är lättast då, men det går också att lära om äldre hundar som man gjort fel med i starten. Klarar man inte av det själv, finns det gott om personer att vända sig till – hjälp finns alltid att få.

Det går att lära alla hundar att komma på inkallning och att stanna på kommando, likaså att få dem att gå fot utan koppel intill sin ägare, oavsett vilken ras de tillhör. Jag vet vad jag pratar om, min egen ras tillhör verkligen inte de lättlärdas skara. Men det kräver tid, tålamod och rätt träning, och om man inte anser sig ha tid och intresse för det, ska man ta sig en funderare på om man verkligen ska hund. Det kräver mer än de flesta tror.

Ingen hund ska behöva leva sitt liv utan möjlighet till minsta lilla frihet, orsakad av ägarens brist på kunskap och intresse. Det gör ingen hund glad.

Tack vare envishet och träning kan samtliga mina sju hundar få vara lösa när vi är ute. De stannar direkt när jag ber dem och de kommer alltid på inkallning. Jag har en ras som är känd för sin enorma envishet och det är dessutom en ras som från början har avlats för att vara en självständigt arbetande jakthund.

Under alla mina år som uppfödare har jag haft ganska många hundar i mitt hem, men hittills har jag inte misslyckats med någon. Jag kräver inte "kadaverdisciplin" av mina hundar, men grundkunskaperna är ett absolut måste för att de ska få ett bra liv.

Jag har full respekt för att en del människor är hundrädda, men om alla hundägare lärde sina hundar lite vett och etikett, skulle inte det behöva vara något problem för någon av parterna.

Som sagt, det är upp till var och en hur ens hund uppför sig, man kan inte skylla på någon annan än sig själv

Tina Sandell,

uppfödare sedan 23 år

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.