Nyheter

Stoppa tortyren i kriget mot terrorismen

Nyheter • Publicerad 8 december 2005

Kriget mot terrorismen förs med allt hårdare medel. För att göra världen tryggare förs människor till hemliga fängelser och utsätts för tortyr. Känner du dig trygg i en värld med godtyckliga gripanden, med fångar som sitter fängslade utan rättegång, som torteras och förnedras?

Mohammed el Gherani hade just fyllt 15 år när han i januari 2002 flögs till den amerikanska militärbasen Guantánamo Bay på Kuba. Under förhören hängdes han i handlederna upp till åtta timmar åt gången, han blev slagen, hindrades att sova och hölls inlåst i extrem kyla. Sedan maj 2004 sitter han totalt isolerad. Mohammed har aldrig formellt anklagats för något brott eller fått en rättegång.

Amnesty fördömer alla våldshandlingar riktade mot civila. Att medvetet attackera civila kan aldrig berättigas. Det krävs effektiva åtgärder för att stoppa terrorismen och varje land har en rättighet och skyldighet att skydda sina medborgare och landets säkerhet. Men det är oacceptabelt att rädslan för terrorism leder till användandet av omänskliga metoder.

Med kriget mot terrorismen som förevändning har en rad kreativa åtgärder vidtagits för att sätta de mänskliga rättigheterna ur spel. Människor fängslas utan rättegång och utan att få veta vad de anklagas för. Fångar flygs till andra länder för brutala förhör. Demokratier kringgår sina egna rättssystem genom att lägga ut tortyr "på entreprenad" till andra stater.

Det finns inget som berättigar tortyr. Den information och de bekännelser som avges under tortyr speglar snarare torterarens uppfattning än sanningen. Det finns inget som tyder på att tortyr skulle stoppa terrorismen, frågan är snarare om tortyren inte är en del av terrorn.

Amnesty International

Grupp 76 i Tomelilla

Grupp 164 i Simrishamn Grupp 233 i Sjöbo

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.