Nyheter

Sverige måste hjälpa utsatta

Nyheter • Publicerad 15 april 2014

Dagligen ser vi bilder från nyhetsprogram på tv som visar katastrofområd-en och flyktingläger. Vi ser människor som far illa, mår illa och har det eländigt utan mat, vatten och mediciner. Vi ser hur samvetslösa människohandlare fraktar flyktingar som boskap i överfulla båtar. Samtidigt vet vi att människosmugglarna tar hutlöst betalt. Det är bara de med pengar som kan erbjudas transport till ett bättre land, till en bättre framtid. De som inte har pengar får oftast stanna kvar i överfulla flyktingläger med brist på mat och kläder, brist på hygien och sjukvård, brist på skola och sysselsättning, men kanske framför allt brist på framtidstro.

Vi hävdar att den svenska flykting- och biståndspolitiken är helt fel. Vi ska satsa på att hjälpa dessa människor på plats. Svenska militärer, eller ännu hellre militärer från EU, Nato och FN ska slå en järnring kring flyktinglägren i, eller i anslutning till de drabbade områdena. En ring av trygghet och säkerhet för människor som har flytt –för alla flyktingar, inte bara en del. Vi ska upprätta livsmedelsdepåer, vi ska borra brunnar. Vi ska dränera bort vatten och bygga väg-ar. En svensk fredskår ska samarbeta med flyktingarna kring detta. Vi ska starta ett hälsocenter, kanske ett fältsjukhus. Vi ska vaccinera, trösta, ta om hand och hjälpa. Vi ska starta skola, vi ska börja bygga framtidshopp.

Det är så här vi ska hjälpa i krigszoner och katastrofområden. Sluta upp med att skicka ut miljoner och miljarder till mer eller mindre suspekta projekt i mer eller mindre korrupta länder som egentligen inte behöver vår hjälp. Använd biståndet till att avlöna svenskar till att hjälpa flyktingar på plats. Använd svenska maskiner och svensk utrustning, använd svenska hjullastare och dieselaggregat, använd svenskt kunnande och svenskt engagemang. Samarbeta med de hjälporganisationer som finns på plats. Samarbeta med dem som går från tält till tält med vaccin och förnödenheter.

Gör en hedervärd insats. Bidra inte till människosmuggling. Bidra inte till att riskera människoliv i överfulla båtar. Satsa på att hjälpa alla som har behov, inte bara de med pengar. Ω

INTERNAL INTERNAL
Birger Nilsson, Helsingborg, Lennart Holmgren, Ystad, Nanny Rosendahl, Ystad, Gun Fisker, Tomelilla - medlemmar i SPI Välfärden
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.