Nyheter

Ta ett steg för ett hållbart samhälle

Nyheter • Publicerad 23 april 2014

Den 10 april gick ett endagsseminarium om mediciner i våra avlopp av stapeln på Marint centrum i Simrishamn,

Där framkom ett antal exempel på hur man kan behandla de kommunala avloppen för att i möjligaste mån hindra medicinrester att nå sjöar och hav som man omöjligen kan rena.

Alla var av tekniskt avancerade slag där hela avloppsmängden skulle renas och därmed dyra anläggningar både att installera och driva.

Medicinrester i avloppen kommer från människans urin och en sund tanke är att då endast rena urinen i stället för den enorma mängd som hela avloppet innebär.

Det som förvånade var att ingen tycktes se denna lösning, nämligen att vid toaletterna urinseparera, avskilja urinen genom urinseparerande toaletter. Endast klena slangar behövs sedan för att leda den avskilda urinen till uppsamlingstank. Den mängd som då behövde renas blev endast en bråkdel av det enorma totalavloppet.

Urin är enligt studier det förnämsta gödselmedlet vid odling. Detta näringmedel skickar vi i dag rakt ut i sjöar och hav med kända och okända katastrofala resultat. Vi ser en Hanöbukt och ett Östersjön som lider och fiskar med stora skador och vi tycks leta orsaker långt utanför våra kommunala avlopp.

Genom en konsekvent urinseparering skulle Östersjön och Hanöbukten hjälpas avsevärt, och befrias från tillförsel av medicinrester, samtidigt skulle vi få en fullgod näringskälla för odling i stället för konstgödning.

Vi skulle faktiskt ta ett stort steg mot det hållbara samhället.

Jag har föreslagit i ett medborgarförslag att Simrishamns kommun ska leda detta arbete, den är skyldig både hav och fiske detta och skulle bli ett lysande föredöme.

INTERNAL INTERNAL
Åke Norrman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.