Nyheter

Ta hbt-flyktingar på allvar

Utlänningslagen är tydlig med vilka som ska få uppehållstillstånd i Sverige.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2012
Flyktingar som är homo-, bisexuella eller transpersoner på tillräckligt stort allvar av svenska myndigheter
Flyktingar som är homo-, bisexuella eller transpersoner på tillräckligt stort allvar av svenska myndigheterFoto: 

Den som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning ska få stanna.  Ändå tas inte flyktingar som är homo-, bisexuella eller transpersoner på tillräckligt stort allvar av svenska myndigheter. Här krävs förbättring.

Det finns fortfarande alldeles för många länder i världen där människor förföljs, misshandlas eller dödas på grund av sin sexuella läggning. Att vara sig själv och visa sin kärlek till den man älskar kan leda till hårda påföljder båda genom förtryckande lagar och genom en omgivning med en gammaldags kulturell inställning. Hbt-personer som lever där måste få en rimlig chans att stanna här om de kommer hit. Trots detta fungerar inte asylprocessen som den borde då hbt-personer bemöts och hanteras väldigt olika nästan beroende på vilken enskild tjänsteman som hanterar ärendet hos Migrationsverket.

Regeringen har sett att det finns ett problem och gett Migrationsverket i uppdrag att skaffa sig en rimlig hbt-kompetens för att höja kvaliteten och ge människor en rättvis chans. Ett bra arbete som borde få större genomslag. Migrationsverket borde ta sig i kragen och se till att följa lagen och ge människor i behov ett likvärdigt bemötande och en seriös process.

Migrationsverket och domstolarna får inte falla tillbaka i gamla hjulspår när det gäller bedömningen av asylskäl för förföljda hbt-personer. Det här handlar om utsatta människor som riskerar att gå mycket grymma öden tillmötes om vi slänger dörren i deras ansikten. Det behöver och ska få vårt skydd.

INTERNAL INTERNAL
Fredrik Saweståhl med flera
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.