Television, internet och mobbning
I en insändare den 20 januari beskrevs såporna som en inspiration till mobbning. Och visst är det i mycket hög grad så. Dock är det inte SVT:s såpor som är boven i dramat utan andra kanaler som helt utan gränser visar vilka förned-rande program som helst.
I Idol förlöjligas aningslösa ungdomar av vuxna, och samma filmsekvenser visas om och om igen. Det blev tittarstorm i början, men nu har vi vant oss. Skillnaden mellan total förnedring och möjligheten att stå i strålkastarljuset och vara stjärnan lockar oerhört många unga tittare. Men hur känner sig de utsatta? Vågar de sig utanför dörren?
Såpan Big Brother är förmodligen starkt stöttad av sexindustrin. Här gäller det att fläka ut sig så mycket så möjligt och de med lägst moral vinner. En SVT-såpa är i detta perspektiv ett mildare och kanske tämligen oförargligt alternativ för de såpaberoende.
Det kan ibland kännas hopplöst som lärare att i konkurrens med sådana starka krafter få eleverna att tänka med medkänsla och empati.
Utan att själv ha varit drabbad tycker jag dock personligen att mobbningen i skolan var värre förr, när inga vuxna vaktade på raster. Nu pågår det däremot en för många barn och ungdomar förödande mobbning på nätet. Det vanliga, men ändå så sårande, skitsnacket och smutskastningen går nu ut för allmän kännedom och finns kvar på nätet i evigheter, till och med direkt misshandel och våldtäkt. Många, många lider och många inspireras till nya kränkningar.
Men vi ska inte skylla på ungdomarna. Det är vuxna som bär skulden. Det var så bråttom med internet åt alla. Nu är det faktiskt dags att lägga minst lika mycket kraft på att stoppa avarterna. Hur det nu ska gå till?
Lärare