Annons
Nyheter

Tomelilla kommun sparar sig till fattigdom

Nyheter • Publicerad 28 maj 2005

Man kan verkligen undra vart det ska sluta med Tomelilla kommuns besparingstrend – kommunen som aktivt går in för att spara på förebyggande insatser riktade till barn och familjer, kuratorer, fältsekreterare, dramapedagoger, andra pedagoger, socialsekreterare med flera. Man trodde att listan var lång nog!

Nyligen har jag dock fått höra att nu åker även vår fritidsgård. Detta kan väl ändå inte vara sant. Hur ska detta sluta? Hur länge kan det fortgå? Parallellt med alla dessa inskärningar läser man i tidningen att kommunen önskar öka skattekraften genom att locka fler människor att flytta till hit.

Annons

Hur tror ansvariga att man ska kunna locka hit folk från andra kommuner när man dra in på saker som annars brukar användas som lockbete? "Kom till oss i Tomelilla – kommunen som satsar på att dra in alla insatser som riktar sig till barn och unga. Här får du garanterat fixa dina bekymmer och dina barns fritid på egen hand".

Vi har i dag grannkommuner som trots besparingskrav satsar på förebyggande insatser. Detta självklart, förmodar jag, eftersom de förstått att just dessa satsningar leder till besparingar i framtiden och med all säkerhet blir det så att just deras skattekraft kommer att öka genom skattepengar som i dagtillfaller Tomelilla kommun. För egen del går jag och min familj i husbyggarplaner. Kanske borde vi vända oss till grannkommunerna i vårt tomtletande?

I den nya organisationen i kommunen har dessa beslut, som tidigare låg på de olika nämnderna, delegerats till chefstjänstemän. Låter som en praktisk lösning. Men om jag är rätt informerad är dessa enskilda tjänstemän inte kommuninvånare. Kanske de därför inteser konsekvenserna av sina beslut, om de inte lever och själva har barn i de verksamhetervars insatser just nu dras in?

Men även om besluten i dag fattas av tjänstemän är det fortfarande politikerna som har det yttersta ansvaret för vad som händer ute i de olika verksamheterna. Familjeutskottet uppmanas därför att ta sitt yttersta ansvar och reagera/agera!

Som förälderkänns detta just nu hopplöst. Vi måste göra något, men vad?

Kommuninvånare, mammaoch skattebetalare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons