Tveksam debatt om betydelsen av byskolorna
Annika Andebark anger att hennes skäl till att etablera ett företag i Hammenhög är ”drömmen om ett klimatsmart lokalsamhälle”. Men mindre samhällen är mer resurskrävande per individ än stora städer.
I städer bor det fler människor i relation till ytan och detta innebär att fler människor kommer att utnyttja varje meter väg, elledning och vatten- och avlopp. Människor i städer bor i mindre bostäder och de har relativt sett närmare till all den service de behöver.
På mindre orter kan inte all service finnas. Det blir längre transporter både av människor och av varor som livsmedel.
Min uppfattning var att Annika Andebark vill ”leva i ett resurssnålt samhälle”. Men om Simrishamn kommuns skolbudget blir mer ”resurssnål” så uppfylls målet. Det är en tveksam strategi att försöka behålla byskolorna genom skattehöjningar eftersom näringslivet och den offentliga sektorn konkurrerar om samma resurser.
Om exempelvis den offentliga sektorn ökar antalet anställda med en person så kan denna person inte samtidigt arbeta inom näringslivet.
Strategin kan leda till att företagandet i stället minskar på de mindre orterna. Byskolornas verkliga problem är egentligen att det är den offentliga sektorn som har ansvaret för barnens utbildning.
Om ansvaret i stället överförs till barnens föräldrar plus en skolpeng per barn, så kan föräldrarna själva starta/eller välja att barnen går i en ”resurssnål ”skola på hemorten.