Nyheter

Vad händer i Ystad efter hamnen?

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2007

Så har statens utredare sagt sitt och Ystad blir inte prioriterad hamn.

Med detta följer också ett minskat intresse från staten att satsa på infrastruktur i vårt område. Kanske ytterligare ett steg i att förvandla sydöstra Skåne till en nationalpark.

Ystad har haft Polentrafik i drygt 40 år och att sista halvåret innan staten presenterar sin utredning plötsligt både Unity Line och Green Cargo aviserar att man vill satsa på Trelleborg är en märklig men logiskt timing. Naturligtvis har Trelleborgs hamn agerat mycket skickligt och säkert erbjudit mycket gynnsamma villkor.

Hur mycket Unity Lines och Green Cargos beslut har påverkat hamnutredaren lär vi aldrig få veta. Det enda vi kan konstatera är att Ystads hamn inte hängt med i svängarna och nu står med svarte petter.

Ystads kommun har nu ett jättetillfälle att planera för bostäder längs hamnen ut mot den planerade platsen för multiarenan. Tänk en miljö liknande norra hamnen i Helsingborg eller Västra Hamnen i Malmö. Härliga bostäder på bekvämt gångavstånd från stationen och Pågatågen som tar folk till jobbet i Malmö eller till Nordens metropol Köpenhamn.

Detta skulle kunna innebära sköna skattekronor till Ystad. Området blir upplyst och befolkat, stadsbussarna lägger rundor hit och plötsligt så är läget för multiarenan helt rätt.

Snälla politiker, missa inte denna chans!

Hoppfull

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.