Annons
Nyheter

Vad ska vi vara stolta över?

Svar till Lisa Nyströms ”Flyktingförläggningar – vinstmaskin?”, YA 5 augusti.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014

Vad är det vi alla var så stolta över? Stolta över den vård som spärrade in psykiskt sjuka på institutioner? Intagna som drogades ned, lobotomerades och gavs elchocker utan koll på effekten. Patienter var försöksdjur åt psykvården på 50–60 talet där åtskilliga människor dagligen blev förnedrade och oerhört kränkta. Många intagna tvångssterilisererades, mängder med patienter omyndigförklarades.

Skulle vi vara stolta över att vi gömde undan handikappade på låsta institutioner där de glömdes bort av samhälle och familjer? Ja, så förnedrades och bedrevs övergrepp på våra medmänniskor i Sverige. Stolta? Knappast.

Annons

Men visst har vi kommit oerhört långt och jag hoppas innerligen ingen ser tillbaka med stolthet på en (sjuk)vård där samhället såg ned och förnedrade olika funktionsnedsättningar och psykiskt sjuka. Jag hoppas att alla idag 2014 inser allas lika värde här i världen. Hur lätt är det inte att glömma och förtränga vår egna sorgliga historia för inte så länge sedan. För Sverige har inte varit ett föredöme precis.

Jag har själv arbetat inom vård och omsorg i 27 år. Jag började 1980 och såg då hur äldre och handikappade ofta blev utsatta för oerhörda kränkningar. Tack och lov är det idag ytterst sällsynt. En utveckling jag är oerhört glad och stolt över.

Denna utveckling är något jag anser vi ska vara stolta över – en fantastisk, väl uppbyggd barnomsorg, skola, sjukvård och inte minst vård och omsorg.

Dock tänker jag på om alla varit solidariska och sett till att få in de skattemedel som krävs inom den offentliga sektorn. Jag tänker då på all den fusk och girighet med svart arbetskraft som är så utbrett, men tydligen helt okej enligt många. Många miljarder försvinner varje år ned i andras byxfickor när vi så väl hade behövt pengarna för bla teknisk utrustning, anställning av fler läkare och övrig vårdpersonal samt lärare och personal inom barnomsorgen. Vad är det som vi alla en gång var så stolta över? Och vad är det idag vi inte skulle vara stolta över? Ta vår fantastiska fina sjukvård som idag räddar ofantligt många fler människoliv, botar alltfler svårt sjuka människor än tidigare! Stolt och tacksam är iallafall jag!

INTERNAL INTERNAL
Sven Boman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons