Nyheter

Vi är stolta över det miljövänliga jordbruket

Nyheter • Publicerad 18 april 2013
Foto: 

Svar till Kew Nordqvist ( MP ) Y stads Allehanda 9 april.

Miljöpartiet har som mål att jordbruket ska drivas utan mineralgödsling, utan att några kemiska bekämpningsmedel ska kunna användas och utan växtsorter som till exempel står emot svampsjukdomar genom förädling med hjälp av genteknik.

(S) följer och vill nu fördubbla ekojordbrukets andel av åker och offentlig upphandling till hela 30 procent, trots att avkastningen sjunker med cirka 40 procent, priserna ökar med 30–60 procent och de offentliga kostnaderna ökar med miljarder. Visst är ekojordbruket ett miljöalternativ, baserat på ett radikalt och ibland fyrkantigt koncept som förbjuder användning av modern teknik i flera avseenden. Det är en viktig nisch och dess erfarenheter kan fungera som spjutspets för hela jordbruket.

Men även det moderna miljövänliga svenska jordbruket i övrigt, som står för 95 procent av produktionen är bra miljöalternativ, baserat på en effektiv användning av insatsmedel inom ramen för världens tuffaste miljö- och djurskyddsregler, vårt kalla klimat och goda etik. Den svenska miljövänliga jordbruksmodellen som vi alla är stolta över, har dock förlorat mark mot importmaten från andra länder med sämre djurskydd och vars jordar läcker mer.

Sverige är i dag ett av Europas mest matimporterande länder, nästan 50 procent importeras. Livsmedelsarbetarna som in på bara skinnet ser hur industrin flyttar ut är också starkt kritiska till (S) och än mer (MP) ensidiga fokus på dyrare mat som sällan är något alternativ för barnfamiljer. Låt oss bortse från dubbelmoralen och hyckleriet i att först ställa höga krav på miljöhänsyn och djurskydd i vårt eget jordbruk och sedan köpa alltmer mat från andra länder med lägre krav. Frågan har djupare aspekter.

I dag hungrar 900 miljoner av världens befolkning. År 2050 beräknas världsbefolkningen ha ökat till nio miljarder och FN:s livsmedelsorgan FAO anser att matproduktionen måste öka med 70 procent, en enorm utmaning. Vi har alltså all respekt för det ekologiska jordbruket som en viktig nisch. Där-emot är det oansvarigt att för jordbruket i sin helhet säga blankt nej till till exempel mineralgödsling och till kemiska bekämpningsmedel.

Hur gagnas miljö, djurskydd och kretslopp av att världens bästa konventionella jordbruk fortsätter att minska, och hur gagnas Sverige av att livsmedelsjobb och livsmedelsindustri flyttar till andra länder? Centerpartiet gör allt för att vända utvecklingen och vårt nya idéprogram slår fast att Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel måste öka.

Centerpartiet vill öka Sveriges självförsörjningsgrad.

INTERNAL INTERNAL
Staffan Danielsson med flera
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.