Nyheter

Vilset miljöförbund?

Nyheter • Publicerad 8 april 2013

Ystad-Österlenregionens miljöförbund tillåter i ett beslut 2013-02-11 uppförande av två vindkraftverk på fastigheten Fröslöv 2:3 med vidtagande av ”försiktighetsmått” Det man gör i beslutet är att reducera sin bedömning till detaljer kring skuggor och ljud. Den påverkan på landskapsbild och kulturmiljö som dessa vindkraft skulle få, bortser man helt och hållet ifrån. Jag anser att man därmed sviker sitt uppdrag som miljöförbund. Vad ska en sådan instans befatta sig med om inte just hela miljön?

Hur kan man för övrigt stycka upp ett icke överklagningsbart beslut i Regeringsrätten (2002) där dessa vindkraftverk förbjuds, lyfta ut delar ur helheten och förklara dessa delar som icke prejudicerande? Sedan när blev ett prejudikat som omfattar helheten icke prejudicerande för alla ingående aspekter?

Om nu regeringen har intagit en ny hållning i frågan, så bör naturligtvis en ny bedömning gällande helheten göras på övergripande nivå. När man på lokal nivå är så väldigt förekommande gentemot nya signaler från ovan, kan man fråga sig vad vi skattebetalare ska ha olika myndighetsnivåer till? Om inte heller nästa instans kommer att kunna fatta ett sakligt grundat och – framför allt – självständigt beslut, så blir det onekligen billigare om vi ägnar oss åt ett mer öppet bedrivet ministerstyre!

Eftersom vindkraftens bidrag till energiförsörjningen torde vara försumbart, enligt vissa källor rent av obefintligt om man räknar bort alla subventioner, så kan man slå fast att de som vinner på dessa vindkraftverk är enskilda markägare. Den nya tidens bondestöd. Får verkligen samhället gynna enskilda medborgare på detta sätt?

När det gäller Fröslövsverken sker det i så fall till priset av att ingen i Örumstrakten kommer att kunna njuta av solnedgången över det vackra, lätt böljande kulturlandskapet. Vi är rätt många som i stället får blicka ut över ett flera mil långt bälte av industritorn.

INTERNAL INTERNAL
Ina Zimmerman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.