Nyheter

Ystad förlorar massor av lastbilar

Nyheter • Publicerad 8 februari 2007

Efter att i måndags ha sett sista turen till eller frånYstad för två av Ystads största färjor Gryf samt Galileus är det bara att inse att färjetrafiken aldrig kommer att bli vad den varit inom godstrafiken med lastbil.

Många rederier och framför allt åkerier fasar för den så kallade kilometerskatten som kommer att införas på tung lastbilstrafik i Sverige senare i år. Även i Polen ska dessa EU:s rekommendationskatter införas. Denna skatt kommer att innebära att gods via färjor skickas närmare slutdestination.

Unitylines Gryf samt Galileus motsvarar 52 procent av bolagets Polentrafik. Kunderna vill ha en flytt och då flyttar rederiet. Omräknat i lastbilar motsvarar detta 130000 lastbilar mindre kapacitetsmöjlighet och omräknat i pengar 11 miljoner kronor mindre inkomster till Ystad hamn och logistik AB.

Detta är ett dråpslag för Ystad och en stor faktor varför kommunens samtliga politiker måste ifrågasätta en eventuell hamnutbyggnad. Att spendera dessa enorma belopp utan garantier från EU-bidrag eller intäkter i form av nya kontrakt eller stöd från regering för infrastrukturs utbyggnader gör detta till ett onödigt högriskprojekt. Kommunen har redan stora skulder som kommer att öka nu när skatterna minskar. Miljökraven kommer att vara omöjliga att klara.

När det gäller klimatförändringarna spelar koldioxidutsläppen från trafiken en mycket stor roll. Kan vi minska dessa radikalt kan vi bromsa den farliga utvecklingen något. Det (energi-)billigaste sättet att transportera gods är på havet, sedan kommer järnvägen. Därefter kommer lastbilstrafiken och det dyraste är flyget. Ska vi kunna minska utsläppen måste så mycket godstrafik som möjligt över från lastbil – där vi har de verkligt stora avgasvolymerna – till båt och eventuellt järnväg närmare destination. Därför kommer inte lastbilstrafiken eller järnvägstrafiken att öka i den mån som en eventuell hamnutbyggnad skulle behöva.

Att bara nicka med och inte aktivt deltaga vid ett så stort beslut vore oförlåtligt. Vid invigningen av Polenlinjen i Trelleborg härom dagen kom nästa bakslag. De två stora nya superfärjorna som Ystad hade hoppats på 2010 kommer även de att ha Trelleborg som hemmahamn enligt Unitylines vd.

Ta ert ansvar Ystadspolitiker och stoppa hamnutbyggnadsplanerna och projekteringsbeslutet redan den 15 februari vid nästa kommunfullmäktigemöte.

För ett lastbilsfritt Ystad

Carl B Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.