Nyheter

Ystads hamn bör ej expandera

Med YA-artikeln (den 9 december) angående utbyggnad av Ystads hamn som bakgrund måste jag som moderat väljare än en gång konstatera att partiet tappat den realism som fanns under Gösta Bomans (lokalt Sten Hagbergs) styre.
Nyheter • Publicerad 11 december 2002

I bankdirektör och Sydsvenskans aktierådgivare Henrik Plantins (m) och hamnchef Lars Börjessons planer på utbyggnad av hamnen finns många likheter med aktierådgivarnas riskanalys av IT-bolagen, "drömmar utan verklighetsförankring". Tyvärr har jag en ganska negativ bild av utvecklingspotentialen i Ystads hamn av följande orsaker: Green Cargo vill flytta järnvägstrafiken till Trelleborg, Stena Line ökar kraftigt i Karlskrona, Karlshamn har redan tagit hand om färjetrafiken till södra Baltikum och Åhus har utvecklats till en containerhamn. Möjligheten att utöka hanteringen av bulkgods är mycket ringa. Snarare är en minskning av detta godsslag trolig eftersom exporten av socker och spannmål är EU-subventionerade. Ystads hamn bör, i stället för att expandera, inrikta sig på att kostnadseffektivisera och kvalitetshöja den nuvarande verksamheten så man behåller kunderna i den hårdnande konkurrensen. Som kommuninvånare hoppas jag att hamnledningen tar sitt förnuft tillfånga och arbetar med realistiska investeringar i den befintliga hamnanläggningen. I annat fall kan det gå mycket illa för oss Ystadsbor. -Göran G

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.