Annons
Nyheter

31 skadade i rysk brom-läcka

31 personer har fått vård sedan flytande brom på torsdagen läckt ut på järnvägsstationen i Tjeljabinsk i ryska Uralbergen.
Nyheter • Publicerad 1 september 2011

– Vi betecknar det inträffade som en nödsituation. Vi har handskats med problemet sedan i morse och vidtagit alla nödvändiga åtgärder, lovade Rysslands högste federale hälsoinspektör, Gennadij Onisjtjenko, för nyhetsbyrån Interfax.

Olyckan upptäcktes vid halv åtta-tiden på morgonen, lokal tid, då en järnvägsanställd rapporterade om stark lukt från en järnvägsvagn, lastad med drygt 2 000 femlitersflaskor med brom, varav åtta till tio stycken gått sönder, meddelar Interfax. Bilder från läckaget visar stora brandgula moln över järnvägsvagnarna.

Annons

Efter läckan har samtliga förskolebarn i den närliggande stadsdelen skickats hem. Vid 13-tiden, lokal tid, hade omkring 100 personer med besvär hört av sig till hälsomyndigheterna i staden.

Vagnen med de trasiga flaskorna har rullats ut ur staden och den ryska räddningstjänsten uppger för nyhetsbyrån Ria att utsläppet nu är "fullständigt stoppat".

Flytande brom förångas lätt till en skarpt luktande gas som starkt irriterar ögon och luftrör.

Området intill olycksplatsen har spärrats av. Stadsbor berättar för radiokanalen Echo Moskvy om invånare som går omkring i ansiktsmasker, men också att luften i staden nu börjat bli lättare att andas igen.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons