Nyheter

70 döda vid attentat i Pakistan

Sjuttio människor har dödats vid ett attentat mot en halvmilitär polisstyrka i nordvästra Pakistan. Talibanerna sade att attacken var en hämnd för Usama bin Ladins död.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

Attentatet ägde rum vid en utbildningsanläggning för en paramilitär polisstyrka omkring tre mil norr om staden Peshawar. Två explosioner inträffade när nyutbildade kadetter skulle äntra bussar för att åka på en tio dagar lång ledighet. De var civilklädda. Av offren tillhörde 65 den paramilitära styrkan medan fem var civilpersoner, enligt polischefen i distriktet Charsadda.

Han säger att den första explosionen orsakades av en självmordsbombare. Orsaken till den andra explosionen är under utredning.

Det var den dödligaste attacken i Pakistan hittills i år och det första större terrordådet sedan al-Qaidaledaren Usama bin Ladin dödades av amerikanska elitsoldater den 2 maj.

De pakistanska talibanerna sade sig ligga bakom attacken som krävde minst 70 människoliv. Rörelsens talesman Ehsanullah Ehsan sade i telefon till AFP att det var en första hämnd för bin Ladins död och hotade med ännu värre attacker i Pakistan och Afghanistan framöver.

Över 4 300 människor har dödats i självmordsdåd och sprängattentat i Pakistan under de fyra år som gått sedan regeringsstyrkor slog till mot en extremistledd moské i Islamabad 2007.

Henrietta Johansson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.