Annons
Nyheter

Abbas vill söka fullt FN-medlemskap

President Mahmud Abbas vill ha en omröstning i säkerhetsrådet om fullt FN-medlemskap för en palestinsk stat.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011
Palestinas president Mahmoud Abbas i New York.
Palestinas president Mahmoud Abbas i New York.Foto: 

Samtidigt säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han vill ha ett möte med Abbas i New York.

– Politiskt vill han pröva frågan i säkerhetsrådet först, sade den palestinske förhandlaren Nabil Shaath vid en presskonferens.

Annons

Han tillade att efteråt är alla alternativ öppna och hänvisade till en eventuell ansökan till generalförsamlingen om stärkt observatörstatus i FN.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han önskar ett möte i New York med Abbas för att återuppta direkta förhandlingar.

"Jag uppmanar presidenten för den palestinska myndigheten att öppna för direkta förhandlingar i New York och att de återupptas i Jerusalem och Ramallah, högkvarteret för myndigheten på Västbanken, skriver premiärministerns kansli i ett uttalande på måndagen.

Netanyahu, som flyger till New York på tisdagen, har sagt att palestiniernas FN-ansökan är dömd att misslyckas och att palestinierna i slutändan kommer att begära att förhandlingar återupptas.

Ledande amerikanska senatorer uppgav på måndagen att de har uppmanat 23 afrikanska ledare att motsätta sig palestiniernas försök att stärka sin roll i FN.

Den demokratiske senatorn Chris Coons och republikanske senatorn Johnny Isakson, ordförande i senatens underutskott för utrikespolitik med inriktning på Afrika, har varnat ledarna för att en sådan åtgärd är kontraproduktiv för fredsfrågan.

"Ett ensidigt erkännande av en palestinsk stat i FN är inte i bästa intresse för det palestinska folket, eller leder till det slutliga målet om två demokratiska stater som lever sida vid sida i fred och säkerhet", skriver senatorerna.

Senatorerna betonar att Washington är av åsikten att "en lösning på den långvariga konflikten kan uppnås genom direkta, bilaterala förhandlingar mellan Israels regering och Palestinska myndigheten."

Saudiarabien bidrar med 200 miljoner dollar för att mildra den ekonomiska krisen som drabbat Palestinska myndigheten, rapporterar nyhetsbyrån Wafa.

Bristande betalningar av utlovat bistånd från de arabiska grannländerna har pekats ut som huvudorsaken till den ekonomiska krisen palestinierna hamnat i. Krisen visar Palestinska myndighetens sårbarhet vid en tidpunkt när Abbas ber FN erkänna en palestinsk stat och ge den fullt medlemskap.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons