Annons
Nyheter

Assanges självbiografi på väg ut

Wikileaksgrundaren Julian Assanges självbiografi, som sägs innehålla kommentarer till våldtäktsanklagelserna i Sverige, börjar säljas i dag – trots att Assange ska ha ångrat sig och försökt stoppa boken.
Nyheter • Publicerad 22 september 2011

Wikileaksgrundaren Julian Assanges självbiografi, som sägs innehålla direkta kommentarer till våldtäktsanklagelserna i Sverige, börjar säljas i dag. Detta trots att Assange uppges ha ångrat sig och försökt att stoppa boken.

I boken, som Assange inte har godkänt, påstås han säga att han "må vara en chauvinistisk gris av något slag, men jag är inte någon våldtäktsman". Han sägs antyda att det hela kan vara en sorts fälla och hänvisar till tips från källor inom "en västerländsk säkerhetstjänst" om att den amerikanska regeringen var beredd att ta till även illegala metoder för att sätta dit honom. Det skulle bland annat handla om att "hitta" barnpornografi på hans hårddisk eller försöka få honom anklagad för omoraliskt handlande.

Annons

I boken sägs Assange förklara vad som hände när han kom till Sverige och hur han träffade två kvinnor som han hade sex med och att det inte handlade om våldtäkt. Kvinnorna hade sex med honom frivilligt och hade inga problem med att träffa honom efteråt, påstås Assange säga i boken.

Den skotska förläggaren Canongate säger att boken innehåller det originalmanus som de fick i mars. Enligt uppgifter ska Assange ha fått hundratusentals pund i förskott för memoarerna, som skrivit av en skotsk skönlitterär författare som fört samtal med Assange. Men sedan Assange i juni sett utdrag ur boken meddelade han förlaget att han ville riva kontraktet. Men boken var då såld till 38 länder och eftersom Assange då hade använt förskottet, anser sig förlaget ändå ha rätt att publicera boken, uppger The Independent.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons