Barnadödligheten minskar i världen
Trots den skrämmande siffran är det dagligen 12 000 barn färre som dör än för tio år sedan, enligt WHO:s och Unicefs årliga rapport.
Till och med i Afrika söder om Sahara, där barnadödligheten är störst, har förhållandena förbättrats, men fortfarande får ett barn av åtta där inte uppleva sin femårsdag. I södra Asien dör vart 15:e barn före fem års ålder.
OM FN:s mål ska uppnås krävs mer pengar, skriver organisationerna.
Nästan hälften av dödsfallen bland barn under fem år inträffar i fem länder i Afrika söder om Sahara samt i södra Asien. Enligt FN-rapporten är Nigeria och Kongo-Kinshasa samt Indien, Kina och Pakistan de länder som har högst barnadödlighet.
Rapporten pekar även ut de vanligaste dödsorsakerna. Lunginflammationer orsakar omkring 18 procent av dödsfallen för barn under fem år. 15 procent av barnen dör av diarrésjukdomar, medan komplikationer under graviditeten samt syrebrist och kvävning vid förlossning även är vanliga orsaker till för tidig död.
Men den globala undersökningen visar även att undernäring hos både mödrar och barn ofta har en direkt bidragande orsak till dödsfallen.