Annons
Nyheter

Djup kris mellan Turkiet och Israel

Ett diplomatiskt storbråk har brutit ut mellan Turkiet och Israel.
Nyheter • Publicerad 2 september 2011

Israels ambassadör i Ankara utvisas och allt militärt samarbete avbryts.

Turkiet tänker dessutom driva en juridisk process mot Israel vid Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

Annons

Orsaken är den israeliska bordningen av ett turkiskt fartyg i Ship to Gaza-flottan förra året, då nio personer dödades. Länderna var tidigare goda vänner, men efter det surnade relationerna rejält. Turkiet har upprepade gånger krävt en ursäkt från Israel och ersättning till offrens anhöriga. Men Israel har vägrat.

På fredagen hade Turkiet tröttnat.

Inte längre vänner

– Det är dags att Israel betalar priset för sina olagliga handlingar. Priset är, för det första, att man berövas Turkiets vänskap, säger den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu.

Han meddelar att man nedgraderar de diplomatiska relationerna, vilket innebär att Israels ambassadör i Ankara utvisas. Turkiets egen ambassadör i Israel kallades hem redan efter bordningen.

Dessutom avbryts allt militärt samarbete. Länderna genomförde tidigare regelbundet gemensamma militärövningar.

Blockaden "laglig"

Den utlösande faktorn till reaktionen är en FN-rapport om bordningen. Rapporten läckte på torsdagskvällen till The New York Times, och slutsatserna i den rör upp starka känslor i Turkiet. Visserligen kritiseras Israel för att ha använt "överdrivet" våld, men i rapporten står också att Israels marina blockad av Gazaremsan är laglig.

– Den här rapporten ogiltig för oss, säger Turkiets president Abdullah Gül.

Israel accepterar dock rapporten "med vissa reservationer".

Annons

Backar inte

Turkiet har flera gånger gått med på att fördröja offentliggörandet av rapporten för att Israel har velat förhandla om en eventuell ursäkt. Turkiet hade dock sagt att fredagen var "sista chansen" för Israel, annars skulle man övergå till "plan B".

Vilket nu har skett.

– Vi väntade tålmodigt på att Israel skulle bestämma sig. Det verkar som att Israel har svårt att fatta beslut, sade Davutoglu enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Och mycket tyder på att krisen mellan länderna kan förvärras ytterligare. Turkiets president Abdullah Gül säger att fredagens åtgärder bara är "första steget", och samtidigt verkar Israel inte ha några planer på att backa. I ett officiellt uttalande skriver Israel att man "hoppas finna ett sätt att lösa dispyten", men att någon ursäkt inte kan komma på tal.

Taner Caliskan
TT-AFP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons