Annons
Nyheter

Explosion vid fransk kärnanläggning

En person har omkommit och fyra skadats i en explosion vid en kärnanläggning i södra Frankrike.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011

Inga radioaktiva utsläpp har noterats, uppger franska strålskyddsmyndigheter.

Explosionen inträffade vid 11.45-tiden på måndagen i en ugn vid en anläggning tillhörande Centraco, en filial under elkoncernen EDF, vid Marcoule-verket i departementet Gard, cirka tio mil norr om Marseille.

Annons

Centraco-anläggningen används för att ta hand om svagt eller mycket svagt radioaktiva föremål från bland annat kärnanläggningar, laboratorier och sjukhus – allt från handskar och kläder till lösningsmedel och olika former av filter. Genom förbränningen minskas volymen på det som senare ska slutlagras, rapporterade tidningen Libérations kärnkraftsexpert på sin blogg.

Enligt tidningen Midi Libre omkom en person omedelbart. Fyra skadades, varav en väldigt allvarligt. Den svårast skadade har med helikopter förts till sjukhus i Montpellier.

Experter på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har informerat sig om olyckan.

– Om olyckan är begränsad till den här anläggningen är risken för en strålningsolycka med spridning av radioaktivitet väldigt osannolik, såväl inne i anläggningen som utanför, baserat på den information vi har nu, säger Johanna Sandwall, enhetschef på SSM.

Hon påpekar att det i den här typen av anläggning är mycket viktigt att det inte kommer in vatten. Vatten i kombination med mycket hög temperatur alstrar ånga som kan orsaka en kraftig ångexplosion.

Marcoule-verket är en enorm anläggning med flera tusen anställda där den franska kärnkraftsmyndigheten CEA bedrivit verksamhet sedan 1956. Kärnreaktorerna vid anläggningen är inte längre i bruk. I stället är den viktigaste funktionen i dag att hantera kärnavfall. Bland annat produceras mox-bränsle, en blandning av plutoniumoxider och låganrikat uran.

Frankrikes miljöminister Nathalie Kosciuscko-Morizet är på väg till Marcoule för att på plats bekanta sig med situationen, rapporterar Midi Libre. En talesman för elbolaget EDF betecknar enligt tidningen olyckan som en industriolycka, snarare än en atomolycka. Det räckte ändå för att få bolagets börskurs att under en timmes tid falla med sju procent på Paris-börsen.

Den byggnad där explosionen inträffade är intakt. Någon evakuering av anställda i området har inte behövts. Den person som omkom gjorde det i själva explosionen och "de skadade har inte kontaminerats" av radioaktivitet, uppger franska inrikesdepartementet enligt Libération.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons