Annons
Nyheter

Explosioner i Kabul

Flera explosioner har inträffat i centrala delar av Afghanistans huvudstad Kabul uppger vittnen på plats.
Nyheter • Publicerad 13 september 2011

En talibantalesman talar om en "kraftig självmordsattack mot lokala och utländska underrättelsefaciliteter".

Många gator är avstängda i stadsdelarna, där flera utländska ambassader är belägna.

Annons

Minst fyra har explosioner skakat Kabul och skottlossning hördes efter åtminstone en av smällarna, rapporterar Reuters.

– Det finns flera beväpnade angripare vid Abdul Haq-torget. Det kan röra sig om självmordsbombare, men det är oklart för närvarande, sade Mohammad Zahir på polisen i Kabul till nyhetsbyrån.

Angriparna har skjutit iväg flera granater, bland annat en som uppenbarligen var riktad mot USA:s ambassad, men missade, rapporterar BBC från Kabul.

Fler attentatsmän uppges ha tagit betäckning i ett pågående höghusbygge i området.

Afghanska talibaner hävdar för Reuters att de har "flera beväpnade angripare" på plats i Kabul, i en attack mot den afghanska underrättelsetjänsten.

– Huvudmålen för angriparna är underrättelsetjänstens byggnad och ett departement, sade talibantalesmannen Zabibullah Mujahid på telefon till Reuters, samtidigt som han i ett sms-meddelande till AFP beskrev attacken som en "kraftig självmordsattack mot lokala och utländska underrättelsefaciliteter".

En "västerländsk militärkälla" uppger för AFP att även den Natoledda Isaf-styrkans högkvarter i Kabul har angripits.

Sveriges ambassad i Kabul följer utvecklingen kring attackerna.

– Det förefaller vara en grupp motståndsmän som har befäst sig i en byggnad som är under uppförande i närheten av de här målen och de skjuter mot olika mål. Och det är kraftigare vapen än eldhandvapen, säger säger ambassadör Torbjörn Pettersson på telefon från Kabul.

Säkerhetsläget har varit försämrat i Kabul sedan december 2010 och den här typen av komplexa attacker äger rum med jämna mellanrum, säger ambassadören.

Annons

– Uppenbart är det en allvarlig attack. Den innebär att man har fått in både sprängämnen och flera personer.

Pettersson sätter inte attacken i samband med någonting särskilt.

– Det finns ett konstant tryck för att komma in (i Kabul). Man ska vara medveten om att det hela tiden pågår sådana här planer på attacker mot framför allt afghanska regeringsmål, men ibland också utländska. Och de allra flesta avvärjs, säger Torbjörn Pettersson.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons