Nyheter

Fängelse för hivsmittad i Malmö

En hivsmittad 20-årig man i Malmö som åtalats för att ha haft oskyddat sex med åtta kvinnor dömdes i dag till åtta månaders fängelse för brottet framkallande av fara för annan. Mannen nekar till brott.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2012

Det var mannens tidigare flickvän som först slog larm. Sedan har fler kvinnor hört av sig sedan de läst medieuppgifter om fallet. Andra har kontaktats av polisen under utredningen.

Trots att mannen själv har förnekat sexuell kontakt med flera av de åtta kvinnorna finner Malmö tingsrätt att det är belagt att han haft samlag med samtliga åtta. Rätten anser att det risktagande som de utsatts för är av så allvarligt slag att någon annan påföljd än fängelse inte är aktuellt. Straffvärdet motsvarar egentligen ett års fängelse, men eftersom mannen bara var 17 år vid de första kontakterna finner rätten att åtta månaders fängelse är lämpligt straff.

Åklagaren hade yrkat att mannen skulle fällas för försök till grov misshandel. Men rätten anser att den brottsrubriceringen inte är aktuell, eftersom han varken haft något direkt uppsåt eller likgiltighetsuppsåt att skada kvinnorna. Däremot anser tingsrätten att han varit grovt oaktsam och dömer honom därför för framkallande av fara för annan.

Den 20-årige mannen ska enligt domen betala sammanlagt 220 000 kronor i ersättning till de åtta kvinnorna. Domen innebär också att mannen inte längre ska vara häktad utan försätts på fri fot.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.