Annons
Nyheter

Frågor kvar om terrordåden i London

En tyst minut för offren inledde utfrågningarna på måndagen om terrorbomberna i Londons tunnelbana 2005. Ännu efter fem år väntar många frågor på sina svar.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Kunde polisen och säkerhetstjänsten MI5 gjort mer för att stoppa terrordåden som dödade 52 människor på tre t-banetåg och en buss den 7 juli 2005? Varför ingrep ingen tidigare mot de fyra självmordsbombarna, trots att de övervakades av polisen redan 2004?

Många anhöriga hoppas att utfrågningarna, som ska pågår i fem månader, ska ge svaren - trots att den brittiska regeringen utesluter en fullskalig offentlig utredning och MI5 har försökt begränsa granskningen med motiveringen att den hotar rikets säkerhet.

Annons

- Jag vill att utfrågningarna ska ge svar på om misstag begicks eller om det rörde sig om systemfel, säger Ros Morley, vars 52-årige make Colin dog i tunnelbanan.

- Jag kommer att noga väga rikets säkerhet mot behovet av rättvisa, sade domaren Heather Hallett som leder utfrågningarna.

Ny information har framkommit inför utfrågningarna, bland annat har polisen upptäckt att de hade fingeravtryck från terrorcellens ledare Mohammad Sidique Khan redan 1986, då han var 11 år. Dokumenten avslöjar också att 17 av de som dog inte gjorde det omedelbart. Ett av offren levde minst 40 minuter efter bombdådet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons