Annons
Nyheter

Franska strejken hotar flygtrafiken

Polis sattes i dag in för att öppna bränsledepåer som blockerats av strejkande i protest mot president Nicolas Sarkozys planer att höja pensionsåldern.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010

Men samtidigt stängdes andra bränsledepåer av demonstranterna. Den bränsleledning som förbinder Paris två stora flygplatser med bränsledepåer utanför staden har stängts av av strejkande demonstranter.

Blockaden av bränsleledningarna kan leda till att flygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris står utan bränsle från början av nästa vecka, uppger ledningsföretaget Trapil. På Orly är lagren mer välfyllda och beräknas räcka i 17 dygn.

Annons

Samtliga Frankrikes tolv stora oljeraffinaderier uppges i dag stå stilla på grund av strejkerna.

Sarkozys regering har hittills inte hörsammat krav på att öppna landets strategiska bränslereserver.

Flera hundra bensinstationer runt om i Frankrike stängdes på fredagen sedan de torrlagts på bränsle på grund av de pågående strejkerna.

- Vi har ett stort antal stationer som stängts då de inte får några leveranser, sade Alexandre de Benoist från bensinstationernas branschorganisation till AFP.

Antalet stängda stationer utgjorde dock bara tio procent av landets 12 500 inrättningar.

Frankrikes lastbilsförare kan också ge sig in i storstrejken, meddelar fackförbundet CFDT. Förarna kan blockera vägar och lamslå landets infrastruktur, vilket har hänt förr under liknande strejker.

En stor gatudemonstration planeras i morgon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons