Nyheter

Grekiskt nyval allt närmare

Utsikterna för en lösning på Greklands regeringskris blir allt dystrare. President Karolos Papoulias har kallat till sig partiledarna för konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och vänsterpartiet Syriza i dag för att försöka förmå dem att bilda en duglig regering.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2012

Sannolikheten att lyckas är dock små, och då hotar ännu ett nyval i juni.

Krisen utspelar sig samtidigt som den grekiska staten är nära att bli bankrutt. Men EU-ledare har gjort klart att landet måste hålla sig till villkoren i en räddningsplan, värd minst 130 miljarder dollar, från i mars och genomföra åtstramningar. Annars kan utbetalningen av nödlån stoppas.

"Vi är bara ett andetag ifrån drakma och katastrof", skrev tidningen Ekathimerini på lördagen.

"Det är en mycket stor del av våra landsmän som inte inser det, och det är väldigt farligt."

Papoulias träffar ledarna konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och vänsterpartiet Syriza på förmiddagen. Därefter ska presidenten träffa ledare för mindre partier, inklusive nynazistiska Gyllene gryning.

En kompromiss måste nås senast på torsdag för att undvika nyval. Och det blir inte fler stödutbetalningar från EU om Grekland inte håller sig till de avtalade villkoren för pengarna, varnade tyska centralbanken Bundesbanks chef Jens Weidmann i lördagens Süddeutsche Zeitung

Louise Cronholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.