Annons
Nyheter

Grekland överväger euroomröstning

Grekland kan komma att genomföra en folkomröstning om landets medlemskap i euron som ett sätt att hantera skuldkrisen, enligt regeringskällor. Samtidigt spår IMF att landets skuld växer till 189 procent av BNP 2012.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011

Grekland kan komma att genomföra en folkomröstning om landets medlemskap i eurosamarbetet.

Samtidigt spår Internationella valutafonden (IMF) att Greklands skuld kommer att stiga till 189 procent av bruttonationalprodukten (BNP) nästa år.

Annons

Uppgifterna framkom i en ny rapport om globala finansiella obalanser, men IMF gav ingen förklaring till varför prognosen har ändrats.

I juni trodde IMF att skulden skulle uppgå till 172 procent av BNP 2012.

Att folkomrösta om euron skulle kunna vara sätt för den grekiska regeringen att hantera skuldkrisen och kan leda till en grekisk utväg från euron, skriver den engelskspråkiga tidningen Kathimerini i sin nätupplaga.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou överväger att genomföra folkomröstningen i en situation där han är satt under press från alla håll, säger en anonym källa till tidningen.

Landets utländska långivare kräver flera och mer djupgående besparingar för att få Grekland på rätt spår samtidigt som många greker protesterar på gatorna mot regeringens sparkrav.

Ett förslag om folkomröstning ska ha lämnats till parlamentet och ska diskuteras där de närmaste dagarna.

Papandreou har tidigare avvisat en euroomröstning, men anser nu att en folkomröstning kan ge den socialistiska regeringen ett nytt mandat för att genomföra sparplanerna.

Den grekiska regeringen sägs vara splittrad i fråga om folkomröstning. Flera ministrar har krävt nyval.

Regeringens talesman Angelos Tolkas bekräftar att folkomröstningar kan vara på gång, men förnekar att folket kan få rösta om själva euron.

– Nej. En sådan fråga har vi inte diskuterat, definitivt inte, sade han om den rapporterade euroomröstningen.

Annons

– I går lade vi ett förslag om folkomröstningar, fortsatte han, men uppgav att hur frågorna då ska vara formulerade ännu är oklart.

Sannolikheten för att Grekland går i konkurs inom fem år är 98 procent, enligt marknaden. Det skriver Nordea Markets i en analys i dag och betonar att skuldbördorna fortfarande är ett stort problem för många länder i Europa.

Turbulensen talar för en förstärkning av dollarn. Däremot finns det inget som säger att aktiemarknaden har nått sin botten ännu, bedömer Nordeas ekonomer.

"Samtidigt noteras den amerikanska tioåriga räntan på lägre nivåer än under Lehman-krisen 2008, vilket också bekräftar rådande riskaversion på de finansiella marknaderna", skriver ekonomerna.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons