Annons
Nyheter

Icke-judar ska avkrävas lojalitet

Premiärminister Benjamin Netanyahu vill ha en lagstiftning, enligt vilken de som vill bli israeliska medborgare måste svära lojalitet inte bara mot staten Israel utan också mot Israel som judisk stat.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Israelisk lag garanterar judar som emigrerar till Israel automatiskt medlemskap, medan icke-judar ska avkrävas en lojalitetsed mot staten Israel.

Lagstiftningen stöds av en av Netanyahus viktigaste koalitionspartner, utrikesminister Avigdor Lieberman, vars ultranationalistiska Yisrael Beitenu tidigare krävt att alla medborgare ska svära lojalitet mot Israel som "judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar". Det var också ett av partiets vallöften.

Annons

Uppgifterna kommer samtidigt som Netanyahu försöker förhindra fredssamtalen med palestinierna kollapsar.

I början av månaden gick samtalen i stå sedan Israels tio månader långa byggstopp i de judiska bosättningarna på Västbanken löpt ut.

Netanyahu har hittills vägrat att förlänga byggstoppet och palestinierna har hotat att dra sig ur förhandlingarna om inte Israel förlänger stoppet.

Lieberman har inte gjort någon hemlighet av att han tvivlar på ett fredsavtal med palestinierna och sade i FN förra veckan att det kan ta decennier att uppnå.

USA har erbjudit Israel bland annat säkerhetsgarantier och ökat militärt bistånd för att förlänga byggstoppet i 60 dagar.

Netanyahus lagförslag framstår avpassat för att vinna stöd från hans bosättarvänliga koalitionspartner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons