Nyheter

Katastroftillstånd efter båtolycka

Italiens regering har nu formellt förklarat att katastroftillstånd råder på ön Giglio där kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund och kapsejsade.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012

Under dagen återupptogs räddningsarbetet ännu en gång.

Genom att katastroftillstånd utlyses underlättas en del av de åtgärder som kan bli nödvändiga efter haveriet, som bland annat riskerar att leda till oljeutsläpp i den toskanska skärgården.

Under dagen återupptogs räddningsarbetet ännu en gång. Man började återigen leta efter försvunna personer, framför allt på tredje däck där fartygets livbåtar funnits.

Några av de 300 filippinier som ingick i besättningen instämde i kritiken av kaptenen då de kom tillbaka till sitt hemland.

– Vår kapten gjorde väl sitt bästa, men han gjorde helt klart ett stort misstag också, sade Benigno Ignacio, kock på Costa Concordia, till tidningen Daily Inquirer.

– Felet var att överge fartyget medan besättningen, bland andra vi filippinier, kämpade för att rädda passagerarnas liv.

Den kvinna från Moldavien vars närvaro på bryggan under olyckskvällen har väckt frågetecken i italienska medier ger stöd åt kapten Francisco Schettino.

– Anklagelserna mot kaptenen är absurda. Costa Concordias kapten är en av de bästa i hela bolaget. Han gjorde allt rätt och räddade folks liv. Han är en hjälte, sade 25-årige Domnica Cemortan till AFP i en intervju i hemstaden Chisinau i Moldavien i torsdags.

Francisco Schettino sitter i husarrest och riskerar straff för vållande till andras död.

Katastrofen har krävt minst 11 liv. 21 personer saknas fortfarande.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.