Annons
Nyheter

KHL ställer in premiären

Alla matcherna i KHL-premiären ställs in efter kraschen i Jaroslavl i går, där svenske Stefan Liv omkom tillsammans med så gott som hela topplaget Lokomotiv.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011

Det är ännu inte bestämt när ligaspelet ska starta.

Ett beslut om Lokomotiv Jaroslavls medverkan i ligan den här säsongen kommer inom kort.

Annons

Piloten på olycksplanet hann aldrig rapportera in några problem till flygledarna, uppger en källa inom haverikommissionen för Interfax.

– Pilotens sista ord var en anhållan om tillstånd att lyfta. En flygledare gav det tillståndet. Efter det återupptogs ingen radiokontakt, säger källan.

Rysslands president Dmitrij Medvedev har gett order om en ordentlig utredning av flygsäkerheten i landet, med anledning av årets många olyckor.

– Situationen är fortsatt olycklig och det bevisas av sommarens rad av flygolyckor. Vi kan inte fortsätta så här, sade presidenten när han besökte olycksplatsen i dag.

Hockeyvärlden sörjer de döda spelarna, bland dem svenske landslagsmålvakten Stefan Liv.

– Sorgen är stor och tung, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

"Svarta lådan" från flygkraschen i Jaroslavl finns nog i planets bakre delar, som sjunkit i floden Volga. Men de ska "bärgas snart", sade utredaren Vladimir Markin på morgonen.

– Utredarna tittar på alla teorier om vad som hänt. Det troligaste är tekniskt fel eller pilotfel.

Över 40 personer omkom, därav många elitspelare i hockeylaget Lokomotiv, dit dit målvakten Liv värvades så sent som härom månaden.

Stefan Liv var en oerhört omtyckt människa och vänner och kollegor är bedrövade efter tragedin. Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk för att spela match.

Annons

– Det är med stor bestörtning som vi har mottagit det här beskedet. Det är så tungt... jag klarar inte av att prata mer, säger Hans-Göran Frick, ordförande i Stefan Livs tidigare klubb HV 71.

– Det här är väldigt tungt. Jag har träffat Stefan flera gånger och han är en väldigt positiv och glad människa. Det är mer än en hockeyspelare vi har förlorat, han var en väldigt trivsam människa, säger Christer Englund till TT.

Stefan Liv var en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.

Enligt ögonvittnen ska flygplanet ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta endast några meter innan det slog i en trafikfyr. Kraschen blev enorm och vrakdelarna påfanns cirka fyra kilometer från flygplatsen, vid floden Volga.

Två personer ska ha överlevt och intensivvårdas med svåra brännskador.

Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och hade många kända spelare i truppen. Bland dem slovaken Pavol Demitra samt tjeckerna Josef Vasicek, Jan Marek och Karel Rachunek, som även de bekräftats döda.

Hittills i år har 121 personer omkommit i sju olyckor i Ryssland.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons