Annons
Nyheter

Kina ställer in ministermöte

Kina avlyste på måndagen ett möte mellan Kinas och Norges fiskeriministrar. Orsaken sägs vara konflikten kring Nobels fredspris, rapporterar norska radion NRK.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

När den norska fiskeriministern Lisbeth Berg-Hansen landade i Shanghai i dag fick hon veta att hon inte var välkommen till mötet med sin kinesiska motsvarighet.

Kina har reagerat mycket kraftigt på att den norska Nobelkommittén utsett den fängslade Liu Xiaobo till fredspristagare.

Annons

Mötet skulle ha hållits på onsdag. Berg-Hansen väntades under dagen besöka en exportutställning i Shanghai.

Det norska fiskeridepartementet bekräftar för NTB att mötet på onsdag är avlyst.

Berg-Hansen sade i söndags att hon inte väntade sig några problem under Kinabesöket.

- Vi har haft ett gott samarbete tidigare och jag ser ingen grund till att det inte skulle fortsätta. Nobelkommittén är ju helt oberoende från den norska regeringen, sade ministern då.

Samtidigt ber nu fredspristagarens advokat omvärlden att sätta press på omvärlden för att Lius hustru ska slippa sin husarrest.

- Nu ber vi världens ledare, däribland Norges statsminister, om att kräva att restriktionerna mot Liu Xia tas bort omedelbart, säger den amerikanska advokaten Beth Schwanke till norska TV2.

Liu Xia sitter i husarrest i Peking och får inte tala med någon utomstående, inte heller de många journalister som samlats utanför hennes bostad. Myndigheterna har enligt Schwanke också stängt av telefon- och internetförbindelserna till lägenheten.

Det senare motsägs dock av att Liu Xia uppger sig kommunicera via en Ipad (en sorts skrivplatta med internetförbindelse) och 3G-nätet och att hon i e-postmeddelanden till norska medier skrivit att de kinesiska myndigheterna ännu inte beslagtagit hennes utrustning.

- Jag kan inte låta dem göra precis som de vill, skriver hon till tidningen Dagbladet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons