Annons
Nyheter

Klimatkommissionär sågar USA

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard är pessimistisk inför klimatmötet i Sydafrika nästa månad. I skarpa ordalag anklagar hon USA för att ha en ovetenskaplig och fastlåst position.
Nyheter • Publicerad 26 september 2011

– Jag är chockad över att USA har en debatt som är så långt ifrån vetenskapliga fakta, säger hon till tidningen Politiken.

Framför allt riktar hon fingret mot republikanerna.

Annons

– När man hör amerikanska presidentkandidater förneka klimatförändringen ser det mörkt ut.

Den danske USA-experten Mads Fuglede vid Köpenhamns universitet stöder Hedegaards uttalanden om att den amerikanska miljödebatten till stora delar är ovetenskaplig.

Det är den ärkekonservativa Tea Party-rörelsens fel, anser Fuglede.

– Republikanerna har kapats av Tea Party-rörelsen och dess religiösa flygel som är vetenskapsfientlig. De använder ofta religiösa argument och är mycket fientliga mot föreställningen om att klimatförändringarna beror på människan.

Hedegaard var innan hon blev kommissionär Danmarks miljöminister och hade det otacksamma jobbet att vara värd för det i stort sett misslyckade klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Taner Caliskan
TT-Ritzau
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons