Nyheter

Kriget mot narkotikan ifrågasätts

En kändistung påtryckargrupp uppmanar den brittiska regeringen att avkriminalisera bruket av narkotika och i stället satsa pengarna på vård av missbrukarna. Kriget mot narkotikan är ett misslyckande, sade affärsmannen Richard Branson i parlamentet på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2012

Branson, mångmiljardär och brittisk superkändis med sitt imperium av företag i Virginkoncernen, vittnade inför en parlamentarisk kommitté som har i uppdrag att se över landets narkotikapolitik.

– Folk bör inte sättas i fängelse för att de använder droger, sade Branson, en av många framträdande medlemmar i den internationella påtryckargruppen Global Commission for Drug Policy, som förespråkar en förändring i synen på narkotikabekämpning.

"Dyrare med fängelse"

När samma parlamentariska kommitté senast utredde narkotikapolitiken för tio år sedan var en av medlemmarna den nuvarande brittiske premiärminister David Cameron. Då styrde Labour landet och den konservative Cameron kallade narkotikapolitiken "ett misslyckande".

Nu hoppas Branson och andra förespråkare som vill se narkotikamissbruk som en hälsofråga snarare än en brottsfråga att Cameron ska våga driva fram en förändring när han nu sitter vid makten.

Kritikerna hävdar att Storbritannien spenderar mer pengar än de flesta andra länder på att bekämpa den kriminella narkotikahandeln, men att landet trots detta lider av ett omfattande drogmissbruk som leder till allvarliga konsekvenser för samhället.

– Behandling av missbrukarna är betydligt mindre kostsamt än fängelse och långt mer effektivt, hävdade Branson i sitt vittnesmål.

Ingen liberalisering

Inrikesministeriet har klargjort att man inte planerar någon liberalisering av narkotikalagarna. På tisdagen offentliggjordes dock nya riktlinjer till landets domstolar, som uppmanas vara mer överseende i rättsfall som handlar om små mängder narkotika.

Enligt de nya riktlinjerna, som börjar gälla nästa månad, ska bland annat personer uppenbarligen tvingats eller lurats till att smuggla narkotika straffas lindrigare än i dag. Den som köper små mängder lättare narkotika ska inte dömas till fängelse.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.