Annons
Nyheter

Kvinna isoleras efter ebolalarm

Ett arbetsförmedlingskontor i Berlin har stängts på grund av rädsla för ebolasmitta, sedan en kvinna börjat må dåligt.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014

Den 30-åriga kvinnan, som kommer från ett land i Västafrika, kände sig sjuk och berättade då att hon nyligen har varit i kontakt med ebolasmittade personer i sitt hemland, rapporterar tyska medier.

Isoleras

Annons

Polis har spärrat av både byggnaden och gatan. De som befann sig på kontoret har isolerats.

Kvinnan kommer att isoleras på universitetssjukhuset Charité i Berlin där landets största avdelning med isoleringsmöjligheter finns. Myndigheterna försöker också fastställa vilka kvinnan har haft kontakt med för att förhindra en eventuell spridning.

Barbara Singh, pressekreterare på Charité, säger till TT att sjukhusledningen i nuläget inte vill ge någon information om patienten eller vilka försiktighetsåtgärder som de vidtar för att viruset inte ska sprida sig.

TT: När vet ni om patienten är smittad eller inte?

- Jag är faktiskt inte säker. Men om några timmar tror vi att vi har mer information, säger Singh.

Enligt räddningstjänsten ska kvinnan ha klagat över feber och illamående.

Snabb provtagning

Att utröna huruvida någon är smittad av ebola eller inte går fort, i bästa fall på några timmar.

- Man tar ett prov, oftast ett blodprov, och sedan letar man efter virusets arvsmassa med hjälp av molekylärbiologiska metoder. Det kanske tar två till fyra timmar, lite beroende på metoderna på laboratoriet. Oftast tar proceduren kring transporter och liknande längre tid, säger Ali Mirazimi, ebolaexpert på Folkhälsomyndigheten.

TT: Hur sannolikt är det att personen i fråga verkligen är smittad av ebola?

- Det är svårt att säga. Det beror helt på. Om personen har haft kontakt med ebolasjuka de senaste 20 dagarna och visar symtom på sjukdomen, ja, då finns en viss risk. Men om det var för mer än fem veckor sedan och personen inte har kommit i kontakt med sjuka är sannolikheten inte så stor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons