Annons
Nyheter

Ledares död dråpslag mot al-Qaida

Han var en av världens mest eftersökta terrorister med flera attentat på sitt samvete.
Nyheter • Publicerad 30 september 2011

Efter en lång jakt dödades den amerikanske al-Qaidakrigaren Anwar al-Awlaki i Jemen – och terrorgruppen drabbades av ett nytt hårt slag.

Den 40-årige predikanten al-Awlaki var en viktig aktör i terrornätverket al-Qaida det senaste decenniet. Han föddes i USA och var predikant åt flera av de män som sedan störtade in i World Trade Center i New York och Pentagon i Washington den 11 september 2001.

Annons

Själv flydde han USA ett par år senare till Jemens bergiga ökentrakter där han blev en huvudperson i al-Qaidas gren på Arabiska halvön (Aqap).

Andlig inspiratör

Med mild, intensiv framtoning och bärande traditionell vit klädedräkt med klandolken hängande fram på bältet, inspirerade al-Awlaki den så kallade kalsongbombaren att försöka spränga ett plan över Detroit i USA, på juldagen 2009.

Han var även andlig inspiratör till den armépsykiater som sköt ihjäl 13 människor på militärbasen Fort Hood i Texas i november samma år.

Därmed hamnade al-Awlaki högt upp på USA:s terrorlista; i praktiken utfärdade USA:s regering en order om att döda al-Awlaki – trots att han var amerikansk medborgare.

– Han har spelat en viktig roll som inspiratör för terrordåd i väst. Han har drivit en effektiv propaganda, konstaterar Mellanösternkännaren Aron Lund.

Drönare dödade

Förarlösa drönare som styrs av CIA hittade den plats där al-Awlaki och andra al-Qaidakrigare gömde sig, i norra Jemen mot den saudiska gränsen.

Hans död bekräftades av både USA och Jemens militär.

– Det här är ytterligare bevis för att al-Qaida och dess allierade inte har några säkra tillflyktsorter någonstans i världen, sade USA:s president Barack Obama.

Annons

Försvarshögskolans terroristexpert Magnus Ranstorp anser att al-Qaida får svårare att rekrytera anhängare i USA och Europa.

– Han var ingen tungviktare, men mycket effektiv med att paketera sitt budskap, säger Ranstorp.

Saleh vägrar gå

Beskedet om al-Awlakis död kom samtidigt som den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Saleh, som överraskande återvänt från sin sjukhusvistelse i Saudiarabien till huvudstaden Sanaa, meddelade att han inte tänker avgå i fall någon av hans politiska motståndare får makten.

– Om vi genomför ett maktombyte och de får makten, då har vi låtit kuppen få styra, sade Saleh till Washington Post.

Den svage presidenten hotade därmed med en upptrappning av konflikterna i Jemen.

– Det stora problemet just nu är att Jemen håller på att bli ett laglöst land, precis som Somalia, säger Aron Lund.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons