Nyheter

Malis president svårt misshandlad

Malis interimspresident misshandlades svårt när hundratals människor stormade hans kontor. Säkerhetsstyrkor sköt ihjäl tre personer i samband med händelsen som ägde rum kort efter att medlare lämnat landet.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012

Interimspresident Diancounda Traoré fick föras till sjukhus på måndagen efter den svåra misshandeln. Tidigare på dagen hade demonstranter lamslagit trafik och bränt bildäck på gatorna i huvudstaden. Ett vittne på platsen beskriver hur de plötsligt började klättra in på området. Där rev de sönder bilder av Traoré och stormade hans kontor.

– De slog honom allvarligt och rev sönder hans kläder, sade Bakary Mariko, talesman för den junta som tog över landet den 22 mars.

Tre av demonstranterna sköts ihjäl av Traorés livgarde i samband med stormningen.

Händelsen ägde rum samma dag som medlare från det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas lämnade landet. Ecowas har hotat med sanktioner om inte militärjuntan går med på att lämna över makten till Traoré. I helgen tillkännagav kuppmakaren Amadou Sanogo att Traoré tillåts stanna vid makten ett år framöver.

Demonstranterna protesterar mot Traoré som de misstänker kommer att stanna vid makten och mot Ecowas inblandning i Malis angelägenheter.

Taner Caliskan
TT-Reuters
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.