Annons
Nyheter

Marknaden skakas av Merkel-bakslag

Marknaden skakades i dag av bakslag för Tysklands regeringspartier i helgens Berlinval, vilket begränsar förbundskansler Angela Merkels manöverutrymme i krishanteringen.
Nyheter • Publicerad 19 september 2011

Bankaktier föll brett och räntegapen ökade.

Banker med exponering mot Grekland pressas hårt.

Annons

Därtill oroades många av ett plötsligt grekiskt krismöte, som fick Greklands premiärminister Giorgos Papandreou att ställa in en resa till USA. Krismötet utmynnade i ett långt uttalande från finansminister Evangelos Venizelos, där han bland annat går till angrepp mot vad han kallar "ihållande och organiserade attacker" mot euron.

När Europas börser öppnade pekade det därför återigen nedåt överallt, med bankaktier som sänken på de flesta håll.

Franska Société Générale, en av storbankerna med stor exponering mot Grekland, föll 7 procent. Det innebär ett kursras på 53 procent sedan årsskiftet.

Oron går även att avläsa på räntemarknaden. Långa marknadsräntor i länder med stabila finanser, som Sverige och Tyskland, pressas nedåt. Samtidigt stiger räntorna i de så kallade Piigs-länderna (Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien).

Räntan på Greklands tvååriga statsobligation ligger exempelvis på 62,80 procent, vilket kan jämföras med 1,15 procent för svenska statspapper med samma löptid.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons