Nyheter

Minst 23 döda i våldets Syrien

Minst 23 människor miste livet i oroligheter mellan regeringsstyrkor och oppositionella i Syrien i dag, uppger övervakare och aktivister. Dödsoffer har rapporterats från flera städer.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2012

Dödsoffer rapporterades från flera städer, bland dem Hama och Damaskus. I hamnstaden Tripoli ska representanter för stadens alawitiska minoritet, som är lojal med Syriens president Bashar al-Assad, ha drabbat samman med sunnimuslimer.

FN har nu 189 observatörer på plats i Syrien, en månad efter att den bräckliga vapenvilan trädde i kraft. Totalt ska 300 FN-observatörer placeras i landet.

Riad al-Asaad, befäl i den oppositionella Fria syriska armén (FSA) som främst består av desertörer från regeringsarmén, har uttalat sig om rapporterna som tyder på att det nu finns militanta islamister som opererar i Syrien.

Han hävdar att terrornätverket al-Qaida kan ha kopplingar till president Bashar al-Assads regim via det syriska flygvapnets underrättelsetjänst.

– Om al-Qaidamilitanter har kommit in i landet har det skett i samarbete med den myndigheten, säger al-Asaad i en intervju med den kuwaitiska tidningen al-Rai.

Han håller även regimen ansvarig för torsdagens självmordsdåd i Damaskus som tog 55 liv. Efter dådet har det i en video på internet påståtts att dubbeldådet begicks av en islamistgrupp.

Emilie Ekelund
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.