Nyheter

Misstänkt för våldtäkt på 87-åring

Ett svenskt sjukvårdsbiträde misstänks för våldtäkt på en 87-årig kvinna på ett äldreboende i Oslo. Kvinnan dog kort därefter. Mannen, som tidigare dömts för övergrepp i Sverige, säger att han är oskyldig.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

Den svenske mannen har gripits och hans dator har tagits i beslag. Övergreppet ska ha skett i mars i år.

– Kvinnans har drogats och våldtagits minst en gång av ett vårdbiträde som hon hade tillit till och var fullständigt beroende av, säger Hege Salomon, kvinnans ombud, till norska TV2.

Några veckor efter övergreppet avled kvinnan.

– Hon miste livsgnistan och orkade inte ha något i munnen. Hon orkade inte äta och kastade upp till följd av övergreppet. Detta är också orsaken till dödsfallet, säger Hege Salomon.

Enligt norsk polis har vårdbiträdet tidigare dömts för övergrepp i Sverige.

– Det ska röra sig om en sexuell handling mot en vuxen kvinna, säger Karianne Lid vid Oslo polisdistrikt till TV2.

Den misstänkte mannen säger att han är oskyldig, enligt hans advokat Bjørn Rudjord.

På Midtåsenhemmet där kvinnan bodde, finns 97 gamla och sjuka. Polisen ska nu utreda om fler äldre har utsatts för övergrepp.

Adecco som driver sjukhemmet säger att vårdbiträdet omedelbart stängdes av från arbetet när saken blev känd. Företaget menar att alla rutiner har följts.

Henrietta Johansson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.