Nyheter

Mladic inför rätta i Haag

I Haag inleds i dag rättegången mot den tidigare bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic, anklagad för folkmord under kriget på Balkan 1992–1995. Han åtalas bland annat för massakern på 8 000 i Srebrenica.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2012

Mladic åtalas bland annat för att ha lett massakern på 8 000 obeväpnade män och pojkar i Srebrenica 1995. Andra åtalspunkter rör den 43 månader långa belägringen av Sarajevo, under vilken över 10 000 människor dödades.

Den 70-årige Mladic greps för ett år sedan. Han nekar till anklagelserna.

Utanför domstolen har runt trettio personer med plakat samlats. "Mladic – mördare av oskyldiga människor" och "Vi vill ha rättvisa för folkmordsoffren" står det bland annat.

Sead Cekic är en av dem som har rest till Haag för att se rättegången mot Mladic från åskådarplats.

– Jag vill se hur han ser ut därinne och jag vill att han ska se oss, säger han till TT:s reporter.

– Han ville döda oss allihop, men han lyckades inte.

Bredvid står Suhra Sinanovic, som kommer från en by nära Srebrenica. Hon förlorade 23 släktingar under massakern. Hon hoppas att rättegången ska ge några svar om vad som hänt dem.

– Han dödade 8 000 människor. Jag vill att han ska berätta var de är begravda, säger hon med Sead Cekic som tolkhjälp.

Mladic är 70 år och hävdar att han inte är frisk nog att orka med rättegången, som kan ta mycket lång tid. Sead Cekic och Suhra Sinanovic hoppas att han inte har rätt. De hoppas att han kommer att få sitta av ett långt fängelsestraff.

– Annars har det här bara varit idioti, säger Sead Cekic om rättegången.

En annan kvinna bryter in:

– Jag hoppas att han inte får sova en blund tills han säger var de försvunna finns.

Rättegången inleds med åklagarens öppningsanförande. Det beräknas ta sex timmar och kommer att pågå under två rättegångsdagar, eftersom Ratko Mladic fått beviljat att bara behöva vara halvdagar i rätten på grund av hälsoskäl och svårigheter att koncentrera sig under längre tid.

Mladic har försökt att få rättegångsstarten uppskjuten flera gånger. I sista stund lämnade hans försvar in en ansökan om att få domaren Alphons Orie utbytt, eftersom man befarar att domaren inte är opartisk. Denna begäran avslogs på tisdagen och rättegången kan därmed börja som planerat.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.