Nyheter

Nådeansökan ökar tryck på regeringen

Sedan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bestämt sig för att inte överklaga sina terrordomar är frågan om deras benådning ännu mer politisk. Själva måste de sannolikt svälja ett beskt piller genom att uttrycka skuld och ånger.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2012

Schibbye och Persson väntade in i det sista med att meddela via sin kontaktperson Anna Roxvall att de inte överklagar, trots att de inte anser sig skyldiga till att främja terrorism, ett brott som den 27 december renderade dem ett elvaårigt fängelsestraff.

"Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition", lät de båda kort meddela efter beslutet.

– De har suttit och gjort långa listor för och emot. De har även konsulterat folk som kan detta, sade Roxvall.

Medge skuld

Etiopienexperten Kjetil Tronvoll säger att processen nu är helt politisk. För svenskarna är det nu ännu viktigare med ett internationellt tryck så att Etiopien inser att det ligger i dess intresse att benåda.

– Vart etiopiska regeringsrepresentanter än reser måste de få frågor om Martin och Johan, säger Tronvoll.

Nådeansökan måste också formuleras rätt. Även om Schibbye och Persson inte erkänner terrorbrott måste de uttrycka någon form av skuld, ånger och lova att inte göra om sitt tilltag, bedömer Tronvoll. Om processen sköts korrekt kan de vara hemma till sommaren, tror han.

När processen nu lämnar domstolarna ökar förväntningarna på den svenska regeringen.

– Nu lämnar den juridiken helt och hållet. Då blir det ännu viktigare för Carl Bildt och regeringen att man lägger all energi man kan på det, sade Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser, på telefon från Etiopien.

Press eller inte?

Socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlin vädrade liknande åsikter:

– Nu ligger ansvaret helt och fullt på att den svenska regeringen i sitt arbete, genom påtryckningar och samtal och genom att öka pressen på den etiopiska regeringen, försöker få ut svenskarna så snabbt som möjligt.

En annan bedömare, Bengt Nilsson, tyckte tvärtom att Sverige nu måste visa ödmjukhet.

Johan Perssons föräldrar, Kjell och Kristina Persson, hoppas för sin del på regeringsstöd och att det svåra beslutet var det rätta.

– Om de valt att överklaga vet man ju inte hur det hade tagits emot där nere. Kanske åklagaren hade tagit upp fallet igen, sade Kristina Persson.

Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.