Annons
Nyheter

Nato stannar i Libyen

Enligt Frankrikes president fortgår Natos insatser i Libyen så länge "som det är nödvändigt". Uttalandet gjordes vid det internationella mötet i Paris om Libyen, där rebelledare och företrädare för runt cirka 60 länder samlades.
Nyheter • Publicerad 1 september 2011

Världssamfundet samlades i Paris på torsdagen för att lyssna på Libyens nya ledare.

Representanter från uppemot 60 länder hade kommit för att ge sitt stöd till Libyen och lyssna på hur rebellrådets (NTC:s) ordförande Mustafa Abdel Jalil ser vägen framåt.

Annons

Även länder som varit kritiska till den internationella militära insatsen i Libyen fanns där. Ryssland förklarade inför mötet att man ser NTC som landets legitima styre i väntan på att val hålls. Kina uppgav sig vara villigt att ha nära kontakter med NTC.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade på en presskonferens att Natos insatser i Libyen fortsätter så länge "som det är nödvändigt".

Sarkozy sade också att tusentals liv har räddats genom de militära insatserna.

Den brittiske premiärministern David Cameron, som tillsammans med Sarkozy står som värd för mötet, underströk att det libyska folket står bakom frigörelsen från Muammar Gaddafi.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade vid mötet att världsorganisationen står beredd att leda en internationell delegation med uppdrag att hjälpa Libyen att resa sig igen.

Han sade att samtalen om insatser har förts med ledare från Libyen, länder i Arabvärlden samt afrikanska och europeiska länder och att de omedelbara insatserna måste bli "effektiva och välkoordinerade".

Även EU tog på torsdagen beslut att avföra en rad libyska företag och institutioner från sin svarta lista.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillhörde de inbjudna. Han konstaterade att den svenska flyginsatsen nu går mot sitt slut.

– Sverige har deltagit i runt 500 flygoperationer. Ett betydande bidrag som har spelat roll. Men vi ser framför oss att detta snart är en avslutad fas, sade han, och tillade att det nu är dags att förbereda nästa fas med mer humanitära insatser.

EU häver sanktionerna som riktats mot 28 företag i Libyen. Bland de som funnits på EU:s sanktionslista finns hamnar och banker. Samtidigt har Frankrike fått FN:s godkännande för att frigöra 1,5 miljarder euro till rebellerna.

Tillgångarna från de hävda sanktionerna ska tillfalla motståndarna till Gaddafi och som tillfälligt leder landet genom det NTC.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons