Nyheter

Ny massaker i norra Nigeria

Flera nya våldshändelser inträffade i norra Nigeria på söndagen. Samtidigt steg dödstalet efter dåden i Kano i fredags kväll.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2012

Bukata Zhyadi, ledare för den kristna folkgruppen sayawa, sade på söndagsförmiddagen till nyhetsbyrån AFP att man fortfarande sökte efter döda och skadade efter nattens händelser i Tafawa Balewa, där minst nio människor dödats och tolv skadats. Han befarade att fler döda skulle hittas och skyllde dåden på den muslimska folkgruppen hausa-fulani.

I staden Bauchi angreps under natten två kyrkor. Det fanns inga uppgifter om skadade personer – explosionerna inträffade långt före gudstjänsttid – men en av kyrkorna ska enligt vittnen ha blivit totalförstörd.

I staden Kano hävdes utegångsförbudet under dygnets ljusa timmar. Minst 178 personer hade enligt söndagens rapporter dödats i det våldskaos som bröt ut där sent i fredags med cirka 20 bombdåd eller skottlossning. Uppgiften om dödstalet kom från de två största sjukhusen i miljonstaden och förmedlades av en sjukhuschef.

Polis och militär har upprättat vägspärrar i Kano.

Målen för attackerna var framför allt polisstationer. Den våldsbenägna sekten Boko Haram har tagit på sig dåden.

President Goodluck Jonathan väntades på söndagen till Kano.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.