Annons
Nyheter

Öppna dörrar för Breivik i rätten

Det blir öppna dörrar i tingsrätten i Oslo när Anders Behring Breivik ställs inför domstolen nästa gång. Därmed kan både anhöriga till offren och massmedierna följa förhandlingarna den 19 september.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011

Tingsrättens besked lämnades på måndagen.

Polisen hade, som förra gången, begärt förhandlingar inför stängda dörrar, men Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad, som hänvisar till rättssäkerheten, säger att han inte ser några grunder för en sådan begäran.

Annons

Brevik själv, som kan räkna med att omhäktas på måndag, har hela tiden velat ha öppna dörrar.

Inspelningar har enligt tidningen Dagbladet säkrats från 185 videokameror i regeringskvarteren i Oslo strax före, under och efter bombdådet den 22 juli. De visar hur Breivik lämnar bombbilen och hur den exploderar. Enligt polisen ska 33 000 timmar av inspelat material ha tagits till vara.

77 personer dödades den 22 juli: åtta dog i regeringskvarteren och 69 på de norska socialdemokraternas ungdomsläger på ön Utöya, där Behring Breivik öppnade eld någon timme efter bombådet i centrala Oslo.

Taner Caliskan
TT-NTB
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons