Nyheter

Osäkerhet efter valet i Grekland

Efter valet i Grekland har den ekonomiska osäkerheten ökat. Börserna i Asien och Europa föll i morse. Atenbörsen rasade rejält.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012

"Situationen i Grekland är besvärlig", säger finansminister Anders Borg (M).

Men grekerna måste hålla fast vid grunderna i krisuppgörelsen, säger Borg i en intervju i P 1 Morgon.

– Det är naturligtvis besvärligt och Grekland är i en helt annan status än Frankrike ekonomiskt sätt.

Men kraven på grekerna har inte varit för tuffa, menar Borg.

– Nej, det tycker jag inte. Det var i början en väldig eftersläpning i införandet av krisåtgärderna och med att få ordning på de offentliga finanserna.

– Och har man en så vanskött ekonomi som Grekland har då blir det besvärligt. Men den osäkerhet som nu uppkommit drabbar i första hand Grekland. Ansvaret ligger i första hand på grekerna. De har haft för höga kostnader under alltför lång tid. Till exempel har de samlade lönekostnaderna ökat kraftigt och man har förlorat konkurrenskraft.

Och att lätta på kraven vore en farlig signal menar Borg.

Valet i Grekland gör att landet nu förs närmare ett utträde ur eurozonen, anser SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Accepterar man inte sparkraven och går ifrån överenskommelser får man stora svårigheter att vara kvar i eurosamarbetet, säger han.

Bergqvist tror dock att effekterna i övriga Europa av ett eventuellt grekiskt utträde blir små.

– Den stora frågan är egentligen inte vad som händer med Grekland, utan om landet är den första dominobrickan. Vi har andra länder som också står inför stora problem, exempelvis Spanien och Portugal. Och väljarna kan ju också reagera i andra länder och kräva att eurosamarbetet ska upphöra, säger han.

När det gäller Frankrikes politik kommer inga större förändringar att ske trots byte av president, tror Borg. Hollande har signalerat att han vill vara en pragmatisk politiker.

– Jag tror inte att det blir några stora förändringar i Frankrike.

Och effekterna för svensk ekonomi blir inte dramatiska enligt Borg.

– Vi behöver se lite mer av hur den grekiska situationen utvecklar sig. Jag vill inte dramatisera det här. I huvudsak är det ett problem för grekerna.

Robert Bergqvist tror inte att Hollandes seger innebär att stabilitetspakten kommer att förhandlas om.

– Däremot tror jag att han kommer att få en utsträckt hand från de andra EU-länderna att det blir mer fokus på tillväxt. Sedan kan man diskutera om det vid sidan av stabilitetspakten även kommer att bli en tillväxtpakt. Men får Hollande ett ökat fokus på tillväxt eller en tillväxtpakt tror jag att han kommer att sätta sig ner i båten, säger Bergqvist.

Bergqvist tror att de grekiska väljarna snabbt kan komma att bli besvikna efter valet och att det kan bli nyval redan inom ett par veckor.

– Min bild av vad som hänt i Grekland de senaste två åren är att det så kallade krismedvetandet inte har infunnit sig, och det har inte infunnit sig i det grekiska parlamentet. Och om inte krismedvetandet finns bland politikerna kommer det heller inte att finnas hos väljarna.

På alla de stora börserna i Europa var det minussiffror i morgonhandeln. Frankfurtbörsen backade 1,8 procent, Parisbörsen 1,4 procent och Londonbörsen gick ned med 1,9 procent. Värst var det dock i Grekland. Strax efter klockan 9.30 hade Atenbörsens ATG-index fallit med 7,7 procent. Atenbörsens bankindex hade rasat med drygt 19 procent, men samtidigt var den tidiga morgonhandeln tunn, enligt Reuters.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.