Nyheter

Pengabrist präglar Nato-möte

Statsminister Fredrik Reinfeldt deltar när militäralliansen Nato möts i Chicago om partnerskap, robotsköldar, fler militära samarbeten och Afghanistan.
I mötets fond ligger pengabrist i tunga ekonomiska kristider.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012

– Det har en väldigt stor inverkan på mötet, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Mötet i USA:s president Barack Obamas hemstad började på söndagen med representanter från ett 50-tal länder, däribland de 28 Nato-medlemmarna.

Afghanistan är tyngst på dagordningen. I slutet av 2014 ska cirka 130 000 utländska soldater ha lämnat landet. Mötet ska bland annat ta upp hur framtida stöd till de afghanska säkerhetsstyrkorna, beräknat till motsvarande nära 30 miljarder svenska kronor per år, ska finansieras.

Ekonomiskt haltande

Där väntas det ekonomiskt haltande USA ta på sig hälften men USA vill att andra länder – ofta lika eller mer halta – betalar resten.

– Mötet kommer definitivt att ha ambitionen att få ett sådant ramverk i hamn, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

En annan fråga är hur Isaf ska kunna dra sig ur Afghanistan utan att talibanerna tar över.

– Det kommer säkert också att diskuteras vid mötet men jag tvivlar på att särskilt mycket av det blir offentligt, säger Winnerstig.

Viktigt stöd

I Afghanistan är icke-Natolandet Sverige en viktig partner i den Nato-ledda militära insatsen Isaf, och Nato vill fördjupa samarbetet med andra aktörer.

Reinfeldt ska delta i diskussioner om Afghanistan och understryker att Sverige lägger stor vikt vid utvecklingsstöd.

– Det kommer jag också att ta upp i mitt tal, säger Reinfeldt till TT.

Han ska också ta upp Sveriges erfarenheter av att som icke-medlemsland bidra till den Nato-ledda flyginsatsen över Libyen i fjol.

Pressar Europa

Under mötet ska också planerna på ett robotsystem i bland annat Europa diskuteras, vilket Ryssland hotfullt fortsätter morra över.

Ytterligare en viktig fråga blir gemensamma militära projekt för att dela kostnader i kristiderna. USA bär tre fjärdedelar av Natos militära kostnader och pressar sina europeiska Nato-vänner att ta mer av bördan.

Flera europeiska Nato-länder har redan parvisa, långtgående samarbeten inom olika militära fält.

– Nu ska det bli intressant att se om man kan komma längre än de tidigare bilaterala överenskommelserna, säger Lindvall.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.