Nyheter

Prylflod dränker Las Vegas

De stora elektronikföretagen vräker just nu ut nya produkter vid mässan i Nevadaöknen.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2012

Många trodde att Sony Ericsson skulle presentera sin sista smarta telefon här. I stället lanserades Xperia S som Sonys första smartphone.

En teknikmässa i Las Vegas kan förstås bara betyda en sak – mycket extra allt. Consumer Electronics Show (CES) som pågår fram till torsdag är världens största i sitt slag och därmed också det viktigaste fönstret när elektronikföretagen lanserar nya produkter. Varje dag presenteras en strid ström av smartphones, surfplattor, datorer, tv-apparater och all annan tänkbar elektronik på mässan.

Många trodde att Sony Ericsson skulle presentera sin sista smarta telefon på mässan, men så blev det inte. Sonys köp och övertagande av hela bolaget har uppenbarligen gått snabbare än väntat och nya Xperia S lanseras som Sonys första smartphone. Flera andra tillverkare presenterade också nya Android-telefoner på mässan.

Nokia första för 4G

Nokia väckte uppmärksamhet med sin Lumia 900, den tredje modellen i Lumiaserien som har Windows Phone från Microsoft som operativsystem. Lumia 900 släpps på den amerikanska marknaden i samarbete med operatören AT&T och är Nokias första telefon för 4G-näten eller LTE (Long Term Evolution). Även andra tillverkare lanserar nya telefoner för 4G-näten, vilket lär välkomnas av både konsumenter och mobiloperatörerna i Sverige. Givetvis under förutsättning att telefonerna kommer hit.

Microsoftchefen Steve Ballmer ägnade stor del av sin presentation åt Windows Phone och samarbetet med Nokia. Men han pratade givetvis också mycket och varmt om det kommande operativsystemet Windows 8 där användarna, precis som i telefonerna, får vänja sig vid programplattor (Tiles) i stället för dagens ikoner.

"Stäng av skiten!

Samsung skryter på mässan om att man är den enda tillverkaren som med egna produkter kan "koppla ihop alla delar av konsumenternas elektroniska liv". Bland bolagets nyheter finns den hittills tunnaste pc:n och de första röst- och rörelsestyrda tv-apparaterna. Enligt Samsung ska man kunna säga åt tv:n att byta kanal, höja eller sänka ljudet och surfa på nätet.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.